salam

banner

Khamis, 25 November 2010

Cheng Ho & Aku....



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

                   Dua tiga hari yang lepas, aku n familiku ade pergi ke satu pameran yang terbesar di Kelantan. Namanya Cheng Ho Expo. Expo ni berlangsung selama seminggu bermula daripada 21/11(ahad)-26/11(jumaat). Dalam expo ni ade bermacm2 benda yang dipamerkan. Masakan tidak, 400 syarikat antarabangsa n tempatan menyertai Cheng Ho Expo ni. 






            Antaranya sejarah pelayaran Laksamana Cheng Ho, Al-Quran termahal didunia bernilai 60 juta dolar, Al-Quran terpanjang 500 kaki (152.4 meter), kesenian khat2 Islam, dan byk lagi. Antara tarikan lain pulak, diadakn persembhn kungfu shaolin n akrobatik (asli from china tu..). Jadi, kat bwh ni aku ade letak gmbr2 yang berkaitan ngan expo ni...layan~!

Cheng Ho Expo


Abah, mama, laksaman Cheng Ho, adik n siti
Model kapal milik Laksamana Cheng Ho
138 meter...besar tu!
(sama pnjg dgn sebuah poadang bola sepak)
Formasi kapal-kapal geng laksamana meembentuk seekor burung layang-layang dan
mmbawa seramai 27800 orang pd thun 1405..hebat!!
Kapal laksama islam Cheng Ho sbg ktua armada dan diiringi oleh 62 buah kapal lg...
peta pelayaran laksaman yg menunjukkan 7 siri pelayarannya bermula 1405-1433
inilah quran terpanjang di dunia-500 kaki/152.4 meter

diberi nama Light of the Quran


tengok tu...masih bergulung2 lagi..

Pembuat Quran ni..
ni plak Quran yng termahal-60 juta dolar nilainya
(disalut dengan emas)
kesenian khat daripada china



Penulis khat daripada China

Pedang untuk dijual bernilai rm10 000


promoter drpd Kelantan
ni plak quran terjemahan china terpanjang di dunia -260 meter!
persembahan kungfu shaolin



salah satu khat yang dipamerkan




                  Abis sudah bhgn expo. tu jelah yang aku dapat kongsi...ai ni ari kamis..expo tu tinggal sari je lg...jd cepat2 r pergi sblm terlambt...=)
           satu lg aku nk kongsi.. nk citer pngalaman sket. satu kejadian yg aku x pernah terpikir akan terjadi kat aku...bermulanya cerita, lepas aku n famili letih duk jln2 kat expo tu..kami pun pergi la makan tengahari...mase duk syok2 minum air kopi ais..tetiba aku ternampak ada something dalam gelas aku..he2 berwarna biru plak tu..adoii...!(nk tergelak pun ada) nk tau ape?? cube teka??hehehe


perghhh! memang sedap...
sape2 nk cube bleh je try kat umah...letak lg byk x pe..
warna warni lg cantik~ha2

ok, cukup sekadar itu....
assalamualaikum daripada ibnualizai34
* nantikan post terbaru saya psl sejarah n siapakah cheng ho ini...insyaALLAH=)




11 ulasan:

?.? berkata...

yak, wanne buleh ade bende tue plop.. hai.... musykilx2!@#$!@#$#!??

SYAZWANI SAJIRI WAN berkata...

menarik2~
tp mcm xsempt je nk pegi. . .

sepit bj??ada khasiat ke letk dlm minuman??muskil3~

ibnualizai berkata...

tu lah rahsianya..try buat kt umah...he2=)

ShuQi berkata...

sero po sdap jh..
xdop aroh duk jauh nk g xleh...huhu

ibnualizai berkata...

xpo2 jgn sedih...nt saya akn wak kt terengganu plak...he2

span_kuning berkata...

xdpt g, napok jugop gmbare dr blog ni..tq banyop..

khairul naim jaafar berkata...

haha...bagus btul

Tanpa Nama berkata...

bagus2
haha

Tanpa Nama berkata...

salamun alaik.. interesting.. especially d drinking water. :D

Tanpa Nama berkata...

salam.. apkh fungsi pnypt bju tu d ltkkn dlm minmn tu??pnydap ke??

ibnualizai berkata...

soklan tu kena tanya ngan tuan kedai r..he2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...