salam

banner

Rabu, 23 November 2011

Aishhh....Duk teringat kat sape tu???=)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


saje nak kongsi sket...
ilmu kena kongsi...bru bertambah ilmu kita...betul tak??
ilmu ni aku dpt pada 2 hari lepas...masa tu aku duk  solat zohor...tetiba aku terpikiaq...


sebelum tu, aku nk mintak jasa baik hangpa semua utk pinjamkan sat otak and pemikiran hangpa...
buleh dak??
ok...klu buleh...
meh kita pikir2 sat...


"dalam satu-satu hari kan...berapa kali kah kita ingat, zikir, tasbih, istighfar kat ALLAH???"

cuba kita cek diri kita balik...adakah 100% ingat kat ALLAH?? 
50%?? 
30%?
20%??
atau
0 %
.......................



lps aku renung balik...aku rase aku pilih 0 % utk diri aku ni...
terasa teruknya aku disitu,,,huhu

hangpa smua macam mana???
aku yakin ada yg sama ngan aku..
malah maybe ramai yg sama ngan aku...
btul dak??

cuba pikiaq lagi...
btul tak...
masa solat pun kita duk pikiaq benda len...
maksud aku...duk pikiaq selain daripada ALLAH...
betul tak??

dah lah seharian kita lupa kat ALLAH...
dlm solat yg lima minit tu pun..
kita duk pikiaq benda len lg...
aduss..~!

klu macam ni kehidupan kita sehari2...
bilakah lagi masa nya utk ingat kat ALLAH???
ape teruk bebenor kita ni???
adusss...huhu
cuba renung sket...
pejam mata...

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
..
..
..
..
.
.
dah habis renung??
betul dak yang aku ckapkan diatas??
klu betul..
buat perubaham..
klu tak btul...
alhamdulillah~!

cuma aku nak habaq kat cini..
point aku utk post kali ni ialah...


jagalah solat sebaiknya..



dalam solat tu..ingatlh kat ALLAH
ejas bg khusyuk sket...cubalah sehingga berjaya ye,,,


firman ALLAH dalam surah Albaqarah, ayat 152 :

2:152
"Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu)."




sebagai penutup...aku bersyukur pada ALLAH..
sebab cetuskan idea sebegini dalam pemikiran aku..
alhamdulillah...
mokasih Ya ALLAH!

"kita selalu duk lupa utk bersyukur kat ALLAH...tapi ALLAH tak pernah lupa utk bg rezeki kat kita"
-ibnualizai-

Assalamualaikum...
senyum=)

3 ulasan:

shakirah berkata...

memang betul 0% jer..banyak lagi yang perlu diperbaiki, muhasabah diri..satu peringatan yang baik untuk semua

laoshi' asraf isa berkata...

kalo ambe lupe n lalai...tlglah igt2kan ye hehe : )...
salam maal hijrah 1433H ..:)
mailah ke pust tuisyen cgu math hehe

amirah abdollah berkata...

terima kasih atas igatan~
i like it:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...